Ecodorp Boekel en De warren in de Trouw Duurzame 100
11 oktober 2019
ECO+BOUW
Verhuizing!
10 februari 2020

Ad Vlems (links) en Patrick Schreven op de lokatie waar ECOdorp Boekel gebouwd gaat worden. t.b.v. Cobouw Fotograaf: Van Assendelft

Ecodorp Boekel te innovatief voor Nederland?

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Ecodorp Boekel. Geen Nederlandse bank durft het te financieren. En dus weken de bevlogen biologische bouwers uit naar, hoe kan het ook anders, Duitsland. Een verhaal over hout, prefab en bouwvakkers die ogen als bergbeklimmers.

Ecodorp Boekel_ECO+BOUW

Kun je geld verdienen als je uitsluitend met natuurlijke materialen bouwt, terwijl je altijd maatschappelijk verantwoorde koffie drinkt en facturen afdrukt op milieuvriendelijk papier?

Zo begon het avontuur van Patrick Schreven toen hij met Ecoplusbouw startte. Drie jaar later luidt het antwoord volmondig ja. “Ik begon alleen, nu zijn we met zijn tienen. En in drie jaar tijd is onze omzet met 700 procent gestegen van 500.000 euro naar 3,5 miljoen.

In het welstandsvrije Boekel mag alles

Duurzaam bouwen is het stadium van gegniffel wel voorbij, meent Schreven. Sinds de Klimaattop in Parijs is er volgens hem veel veranderd. De ecologische bouwer doet zijn verhaal in het welstandsvrije Boekel. Op het gebied van bouwen lijkt alles hier te mogen.

En dus is het niet verwonderlijk dat uitgerekend hier een Ecodorp komt. Al heeft ook dat best wat voeten in de aarde gehad, weet bedenker Ad Vlems. Vijf jaar geleden sprak hij al ambitieus met Cobouw over CO2-vriendelijk bouwen met materialen als maanhout.

Samen met architect Huub van Laarhoven en ECO+BOUW werkte het ecodorp de plannen verder uit zodat er binnen budget gebouwd kon gaan worden.

“Vooral de financiering was een groot struikelblok”, zegt Vlems. “Ik weet nog dat ik een presentatie gaf aan drie banken en zeven fondsen. ‘‘Elke innovatie is een hoog risico’’, zei een van de banken. “Maar jullie hebben er ook nog eens heel veel. Dat betekent dus een zeer hoog risico. Tja, daardoor is die rente zo hoog.”

Lees het hele artikel geschreven door Thomas van Belzen op 13 nov 2019.

Artikel Cobouw