De race om de super batterij
Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. Zo gaat de Brabantse Basaltbatterij Ecodorp Boekel verwarmen.
De ontwikkeling van duurzame energieopwekking gaat snel, maar één van de grootste uitdagingen van de energietransitie is opslag. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. En van het gebruik van ijzerpoeder als energiedrager tot gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan en afgeven. VPRO Tegenlicht verkent de nieuwe opslagmogelijkheden.
De Brabantse Basaltbatterij
In het Brabantse Sint-Oedenrode toverde uitvinder Cees van Nimwegen zijn oude schuur om tot een grote batterij, gemaakt van stalen buizen en stukken basalt: opslagsysteem CESAR. Gesteente kan namelijk gloeiend heet worden. Denk maar eens aan je tuintegels in de zomer.
Op zonnige dagen stuur je stroom uit de zonnepanelen naar de buizen. De stroom in de buizen kan het basalt tot 500 graden Celsius verhitten. De hitte blijft in de stenen opgeslagen tot je de warmte nodig hebt. Door lucht door de buizen heen te blazen, kan de bewaarde hitte weer uit de basaltkiezels terug worden gewonnen. De lucht draagt, via een warmtewisselaar, de hitte van het basalt naar je huis.
Zo kan de ‘basaltbatterij’ duurzame energie uit wind en zon, uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De Brabantse Basaltbatterij gaat Ecodorp Boekel verwarmen. In Ecodorp Boekel wordt de batterij al gebouwd om een hele woonwijk in de winterperiode te verwarmen. Van Nimwegen zelf ziet grote voordelen in zijn ‘low-tech systeem’. Basalt is namelijk, in tegenstelling tot grondstoffen zoals silicium en kobalt, ruim voorradig en bovendien goedkoop. Lees hier het hele achtergrond verhaal |VPRO Tegenlicht|
Basaltaccu voor continu schone energie
Hoe is duurzame energie op te slaan voor later? Een nieuwe optie is het opslaan van warmte in gesteente, bedacht door uitvinder Cees van Nimwegen. De Brabantse Basaltbatterij gaat Ecodorp Boekel verwarmen in Boekel komt de allereerste te staan.
Het Centralized Electricity Storage And Recovery-systeem (CESAR) van elektrotechnisch ingenieur en uitvinder Van Nimwegen (75) kan duurzame energie uit wind en zon uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De gegenereerde elektriciteit wordt in een vat vol basalt als warmte opgeslagen en bij behoefte weer als warmte afgegeven.
Zo kan de ‘basaltbatterij’ duurzame energie uit wind en zon, uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De Brabantse Basaltbatterij gaat In dit simpele en relatief goedkope systeem wordt elektriciteit via geleidende metalen buizen omgezet in warmte. De buizen liggen in meerdere lagen in een goed geïsoleerd vat vol basalt. Zij geven de hitte aan het basalt af. De massa stenen kan tot 500 graden Celsius worden verhit.
Lees het hele artikel in | De Ingenieur |