Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel


In het landelijke gebied aan de rand van het het Brabantse plaatsje Boekel, verrijst vanaf 21 oktober 2019 een bijzonder bouwproject.

Hier hebben de bouwpioniers van ECO+BOUW en de gedreven bewoners van Ecodorp Boekel de handen ineen geslagen om bouwend Nederland een nieuwe, groene koers te wijzen. Samen met de architecten van de Van Laarhoven Combinatie ontwikkelden zij het plan voor een gemeenschap van 36 écht duurzame en betaalbare woningen. Een initiatief dat dagblad Trouw dit jaar waardeerde met de 20ste plek in de Duurzame Top 100!

Het grote groene plaatje

De grotendeels natuurlijke (biobased) bouwmaterialen maken deel uit van de natuurlijke dan wel technologische kringloop (circulair). Zowel het gebruikte hout als de natuurlijke isolatiematerialen houden CO2 vast, zoveel zelfs dat de totale bouw uiteindelijk klimaatpositief uitpakt. De duurzaamheid houdt echter niet op bij de huizen zelf. Door de opzet van het dorp en slim gebruik van installaties en groene innovaties zullen de bewoners grotendeels in hun behoefte aan energie, water en voedsel kunnen voorzien. En het gaat nog verder: Ecodorp Boekel bewijst zelfs dat je als bewoner – met beperkte middelen – aan alle zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties kunt voldoen.


Nog meer voordelen

Dit vernieuwende project toont aan dat bouwen juist een positieve impact kan hebben op klimaatverandering (door CO2-negatief te bouwen), op biodiversiteit ('natuurinclusief') of op vervuiling (stikstofneutraal bijvoorbeeld). Daarnaast verdienen de bijkomende voordelen ook de aandacht. Zo dragen de gebruikte materialen bij aan een (veel) gezondere en comfortabelere leefomgeving dan bij gangbare bouw. Huizen zonder de resten van schadelijke stoffen, huizen die warm blijven in de winter en koel in de zomer en ga zo maar door. Deze duurzaamheid geeft dus niet alleen een goed gevoel tussen de oren, maar ook in de rest van het lichaam.

GROEN BOUWEN

Kennis verspreiden

Het bevorderen van gemeenschapszin en verbondenheid vormt een belangrijk uitgangspunt voor de bewoners. Net als het uitdragen van de boodschap dat groen en betaalbaar wonen niet alleen noodzakelijk maar ook prima haalbaar is. Naast een zestal mantelzorgwoningen, een buurthuis, kantoren en werkplaatsen, komt er in het wijkje ook een kennis- en educatiecentrum om de opgedane kennis en inzichten voor een breed publiek toegankelijk te maken. ECO+BOUW deelt deze ambitie om informatie over duurzaam bouwen op zorgvuldige wijze te verspreiden en uit te wisselen. Zo kan een klein groepje huizen een grote en belangrijke verandering in de bouwwereld én daarbuiten teweeg brengen.