Glasschuim als basis

Glasschuim


Voor de fundering van Ecodorp Boekel gebruiken we glasschuim. Een circulair product dat de kringloop van glasrecycling verder sluit en daarnaast over eigenschappen beschikt die het tot een verrassend veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal maken.

Wel glas / geen glas

Doorzichtig, zwaar en breekbaar: daar denk je bij het woord glas in eerste instantie aan. Glasschuim lijkt echter veel meer op vulkanische puimsteen: grijze, poreuze, steenachtige klompjes die verrassend licht zijn. Toch hebben we hier met glas te maken, of liever gezegd met een bewerkt restproduct van het glasrecyclingsproces. Onbruikbare glasrestanten die niet meer geschikt zijn voor hergebruik, worden tot poeder vermalen (glasmeel). Na het 'opschuimen' van dit poeder met CO² in een speciale oven bij een temperatuur van 800 graden Celsius ontstaat een grote plaat glasschuim. Deze plaat wordt in stukjes gebroken en – het blijft glas – van de scherpe randjes ontdaan. Het restmateriaal dat overblijft kan de volgende keer gewoon weer mee de oven in.


Bouwmateriaal

Glasschuim mag dan niet over de bekende eigenschappen van glas beschikken, het heeft een aantal andere zeer grote pluspunten. Het is dus licht van gewicht, maar ook thermisch isolerend, sterk, zorgt voor een goede lastverdeling en het neemt geen water op (maar laat het wel door, wat heel handig kan zijn wanneer je het bijvoorbeeld in de fundering van een huis gebruikt). Ook hebben we hier te maken met een erg duurzaam materiaal dat lang meegaat – het is glas tenslotte - en bijdraagt aan een gesloten glaskringloop doordat het voorheen onbruikbare restmaterialen nuttig maakt. En het kan zelf bovendien gemakkelijk verwerkt worden tot nieuw glasschuim.

Glasschuim als isolatie- en funderingsmateriaal sluit goed aan op 'bouwen op staal', het funderingsprincipe dat wij toepassen in Ecodorp Boekel. Het vormt, nadat het 'dichtgetrild' is, de onderste laag in de koudebrugvrije fundering, de laag die het geopolymeerbeton draagt. Zo is de innovatieve en zeer duurzame basis van Ecodorp Boekel alvast gelegd.

Lees meer over de andere fases in het bouwproces: