Pionieren met duurzaam beton
Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen. Het kan overal gemaakt worden, is relatief goedkoop, brandveilig, kent vele toepassingen en gaat bovendien lang mee. Aan traditioneel beton kleeft echter ook een belangrijk nadeel: bij de productie van cement, het bindmiddel van traditioneel beton, komt erg veel CO₂ vrij. Voor de funderingen van Ecodorp Boekel gebruiken we daarom een duurzaam alternatief dat kwalitatief zeker niet onderdoet voor traditioneel beton: geopolymeerbeton.
Groene voordelen geopolymeer
Geopolymeren worden al enige tijd met succes als cementvervanger in beton toegepast. Dit bindmiddel bestaat vooral uit hoogwaardige secundaire mineralen, gewonnen uit industriële reststoffen. De productie van geopolymeerbeton leidt daarom tot een veel kleinere vraag naar nieuwe grondstoffen en de milieubelastende ontginning die daarmee gepaard gaat. Ook het product zelf kan gemakkelijk hergebruikt worden door het tot poeder te vermalen, waarna het als grondstof voor nieuw beton dient. Als klap op de duurzame vuurpijl levert door geopolymeren gebonden beton een forse CO₂-reductie op die, afhankelijk van de toepassing, kan oplopen tot maar liefst 80%. De milieuprestaties van geopolymeerbeton ontstijgen die van traditioneel cementgebonden beton dan ook op elk punt.
Primeur Boekel
De constructieve kwaliteiten van geopolymeerbeton doen ook zeker niet onder voor die van traditioneel beton. Het beschikt over dezelfde mechanische- en fysieke eigenschappen, ziet er hetzelfde uit, maar heeft van binnen een dichtere structuur. Dit zorgt voor een slijtvast product met minder krimp- en scheurvorming, een hoger isolerend vermogen en meer zuurbestendigheid. Geopolymeerbeton heeft zich al bewezen als een succesvol alternatief voor cementgebonden beton in de wegenbouw, maar Ecodorp Boekel krijgt de primeur van funderingen op basis van geopolymeerbeton.
Gedeelde groene ambities
Jansen Beton uit Son, een voorloper als het gaat om de verduurzaming van de betonproductie, levert het geopolymeerbeton voor de drie wooncirkels waarop de 36 duurzame woningen van Ecodorp Boekel komen te staan. Zij gebruiken hiervoor RAMAC, het geopolymeerbeton dat ook bij de geslaagde testen in de wegenbouw is gebruikt. RAMAC, een geopolymeertechnologie ontwikkeld door het bedrijf SQAPE, staat bekend om de lage CO₂-uitstoot en lage MKI (de milieukostenindicator, die de impact van een product op de natuurlijke omgeving in euro's uitdrukt).
Eerste stort
De ambitieuze duurzame plannen van Ecodorp Boekel en Eco+Bouw sluiten uitstekend aan bij de duurzame ambities van Jansen Beton en SQAPE rond de toepassing van geopolymeerbeton. Door te laten zien dat we écht duurzame en betaalbare woningen kunnen bouwen, tonen we gelijk de nieuwe mogelijkheden die geopolymeerbeton voor het bouwen van de toekomst biedt. Met het volste vertrouwen in deze baanbrekende technologie voorzien we daarom de huizen van Ecodorp Boekel van cirkelvormige funderingsplaten van RAMAC geopolymeer. Hiermee bouwen we het meest duurzame en circulaire fundament dat bouwers momenteel voor handen hebben. De eerste 'stort' zal plaatsvinden op 11 januari 2020.