bokaal REBF
ECO+BOUW Future Proof Bouwbedrijf 2022
22 september 2022
ECO+BOUW bestaat 10 jaar!
29 maart 2023

Vroeger was het simpel: nieuwe buurt, alles nieuw, en iedereen alles voor zich. Dat zijn we zo gewend. Maar is dat eigenlijk wel zo slim en milieuvriendelijk? Hoe vaak gebruik je nu een wasmachine? Bij het ene pand breken we een postkast uit en gooien we het weg, terwijl we er bij het volgende gebouw weer een nodig hebben. Eigenlijk best gek.

Brainport Smart District (BSD)

Maar hoe doe je het anders? Het vraagt om een cultuur omslag. In Helmond bouwt ECO+BOUW als onderdeel van Brainport smart district mee aan een nieuwe aanpak. (En daar hebben we vandaag jou hulp bij nodig, maar daarover later meer). BSD Helmond is een proeftuin om te experimenteren en de wijk van de toekomst uit te vinden.

Brainport Smart District is een initiatief in brabant: “In Brainport Smart District experimenteren we met nieuwe concepten op het gebied van bouwen, gezondheid, mobiliteit, data en energie. Daarom zijn de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Tilburg partners in BSD en werken we samen met kennisinstellingen en zijn we onderdeel van projecten waar we onze concepten kunnen onderzoeken.” (https://brainportsmartdistrict.nl/innovaties/onderzoeken/)

CO2 Neutraal

CO2 arm of zelfs CO2 neutraal huizen bouwen, is een belangrijke uitdaging voor een gezonde planeet. Deze puzzel heeft ECO+BOUW opgelost, in Helmond door het realiseren van een woonwijk met mHomes een woonconcept van verplaatsbare, modulaire, duurzame units gemaakt van (voornamelijk) circulaire en biobased producten.

Deeleconomie

Maar met circulair en biobased bouwen ben je er nog niet. Ook de inrichting van de huizen en de wijken vragen om aandacht. Wasmachines gebruikt een gezin misschien een of twee keer per week een uurtje of twee. De rest van de week staat het ding stil. Zonde ergens. Er zijn heel veel voorwerpen die we onregelmatig gebruiken, die we best wat meer met elkaar kunnen delen. Dat verlaagt onsaller ecologische voetafdruk.


[foto: gemeenschaps gebouw]

In Helmond is er gekozen om een algemene gebruiksruimte in te richten. Hier staan bijvoorbeeld de gemeenschappelijke wasmachines. Deze ruimte is  helemaal opgetrokken uit hergebruikt hout. Het gebruikte hout is dus niet alleen biobased, maar ook nog eens circulair toegepast. Bij recycling neemt de kwaliteit van het gebruikte materialen vaak af. Bij circulair gebruik (re-use) blijft de initiële kwaliteit bestaan.

Postkast

En zo proberen we voor elk aspect van deze wijk een slimme duurzame oplossing te vinden. En voor de volgende uitdaging hebben we jullie hulp nodig: We zijn namelijk opzoek naar een gezamenlijke postkast voor 52 woningen. Eentje zoals in de afbeelding is weergegeven of zoals hieronder. Wie kan ons daarmee helpen? Heb je er een over? Weet er er nog ergens een te staan? Laat het ons snel weten. De bewoners zullen je dankbaar zijn!