Liggen de circulaire oplossingen buiten de bouwkolom? “Hoe de boer een spil kan zijn in de woningmarkt”
ECO+BOUW
ECO+BOUW bestaat 7 jaar
25 maart 2020
Stijn Rongen Gigant en Patrick Schreven ECO+BOUW
Van crisis naar kansen!
21 juli 2020

Hoe de boer een spil kan zijn in de woningmarkt. In 2030 moeten er één miljoen woningen zijn gebouwd om de woningnood op te lossen. Nieuwbouwprojecten liggen momenteel stil door de stikstofregeling, dezelfde regeling die Nederlandse boeren dwarszit. De uitweg: hennep en andere natuurlijk materialen.

Bouwen met kalkhennep_ECO+BOUW

Het is groen, kan snel worden verbouwd, is goed voor de grond en enorm flexibel in te zetten: hennep zou zo maar hét revolutionaire product kunnen zijn dat Nederlandse boeren en bouwers kan voorzien van een duurzame toekomst.

Het probleem? Decennialang bouwden we met cement, beton en staal, maar die methodes veroorzaken teveel vervuiling, terwijl de vraag naar nieuwe woningen blijft stijgen. Tegelijkertijd stuiten boeren op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof: hun bedrijfsmodel zal hoe dan ook op de schop moeten.

Tijd dus om over te stappen naar de teelt van, en bouw met materialen die niet vervuilen maar juist verschonen, zoals hennep, hout, vlas en stro. Het lijkt win-win: zo kunnen bouwers door blijven bouwen en bijvoorbeeld de 40.000 Nederlandse daklozen voorzien van een huis, en boeren hebben een alternatief voor het land dat ze nu bijvoorbeeld nog gebruiken voor de veeteelt.

Lees de rest van dit artikel nav een interview met Holland Houtland op de site van VPRO Tegenlicht achtergrondverhalen

Ecodorp Boekel

ECO+BOUW laat in Boekel zien dat hennep een prima alternatief is voor de reguliere bouwmaterialen. In Ecodorp Boekel worden namelijk 36 woningen gebouwd met kalkhennep als bouwmateriaal. Naast alle andere innovatieve bouwmaterialen die in Boekel worden toegepast zijn de prefab kalkhennep elementen wel hele bijzondere.

bouwen met kalkhennep_ECO+BOUWbouwen met kalkhennep_ECO+BOUWbouwen met kalkhennep_ECO+BOUW

De elementen worden geproduceerd en geleverd door Dunagro Hemp Group ECO+BOUW heeft samen met architect Huub van Laarhoven de engineering van de elementen gedaan om op die manier het montage proces zo optimaal te mogelijk te laten verlopen.

Ecodorp Boekel_ECO+BOUWEcodorp Boekel_ECO+BOUW

De bouwplaats is er klaar voor maandag 29 juni 2020 worden de eerste kalkhennep elementen geplaatst!